Schenken
Overzicht van de schenkingsmogelijkheden en de fiscale aspecten ervan.
Voor de schenkingsactie voor het nieuw botenhuis hebben we vijf mogelijkheden in gedachten:
- Een eenmalige directe schenking. Er is een Steunstichting opgericht. Een schenking in 2024 aan deze stichting is onder voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Het rekeningnummer van deze Stichting luidt:NL39ABNA0136298826 – Ten name van: “Stichting Steun Laga 150”
N.B. Schenkingen aan deze Stichting zijn dus uitsluitend aftrekbaar voor de inkomstenbelasting als deze in 2024 zijn gedaan. - Een schenking in de vorm van een periodieke gift gedurende vijf jaar waarbij belastingaftrek mogelijk is.
- Een schenking in de vorm van een lening/schenkconstructie waarbij de gehele schenking, aanvankelijk in de vorm van een lening, in jaar één wordt voldaan en waarbij daarna gedurende vijf jaar een hogere belastingaftrek mogelijk is dan onder mogelijkheid 2.
- Een “schenking” in de vorm van een sponsorovereenkomst waarbij men namens een bedrijf schenkt en als “sponsor” een tegenprestatie krijgt van Laga, waardoor deze aftrekbaar wordt voor de belastingen.
- Een legaat. Men legt in zijn of haar testament vast om een vast bedrag dan wel een percentage van het vermogen na te laten aan Laga.
Hieronder zal op elk van deze mogelijkheden nader worden ingegaan, maar eerst een paar opmerkingen vooraf.
De procedures om fiscaal aantrekkelijk te kunnen schenken zijn een stuk eenvoudiger geworden dan ze vroeger waren. Alleen voor optie 5 (legaat) is nu nog een notaris nodig. Het percentage van de aftrekbaarheid is daarentegen lager dan deze vroeger was. Omdat Laga als vereniging krachtens haar statuten en activiteiten voldoet aan de voorwaarden van een SBBI (Sociaal Belang Behartigende Instelling) is er door Laga geen schenkings- of erfrecht verschuldigd ongeacht de hoogte van de schenking. Het nieuwe kabinet heeft in zijn ‘Hoofdlijnenakkoord’ wel aangegeven schenken minder aantrekkelijk te willen gaan maken. Wat dat gaat beteken is op dit moment nog niet bekend. Het zal sowieso nog enige tijd duren voordat nieuwe regelingen van kracht worden. Meestal worden bij nieuwe regelingen reeds aangegane toezeggingen ontzien. Daarmee is er een extra belang om een eventuele schenking zo snel mogelijk te formaliseren.
1. Een eenmalige gift
“Stichting Steun Laga 150”
2. Een periodieke gift.
U doet dus gedurende vijf jaar een gift die 1/5 gedeelte is van de totale gift die u toegezegd heeft en u kunt deze aftrekken voor de inkomsten belasting voor 37%. Te beginnen in het jaar dat u het eerste gedeelte overmaakte Voor de volledigheid: Een schenker kan op deze manier op dit moment maximaal € 250.000,- schenken per jaar. Wanneer u belangstelling heeft voor deze vorm van schenken kan u klikken op deze link en deze link. U krijgt dan toegang tot de twee benodigde formulieren, die u kunt downloaden, printen invullen en opsturen naar Laga. Zij vullen dan de rest in en u ontvangt het gedeelte voor de schenker via de post terug. Dit gedeelte is van belang om te bewaren mocht de fiscus daarnaar vragen. Wanneer u niet over een printer beschikt kunt u dat hier aangeven dan zal Laga u de bewuste documenten toesturen.
3. Een gift in de vorm van een lening/schenk overeenkomst
U maakt in het eerste jaar uw gehele gift in een keer over in de vorm van een vijf jaar lopende annuïtaire lening tegen een rente van 9%. Laga lost deze lening samen met de rente vervolgens over vijf jaar af, maar tegelijkertijd tekent u een schenkings overeenkomst waarin u deze aflossing met rente (de annuïteit) kwijtscheldt aan Laga. Deze aflossing en kwijtschelding vallen tegen elkaar weg. Er vinden dus verder geen financiële transacties plaats. Wel kunt u nu, te beginnen in het jaar nadat u de schenking gedaan heeft, aflossing én rente aftrekken voor de inkomstenbelasting. Doordat U nu niet alleen de aflossing kwijtscheldt maar ook de bijbehorende rente komt het effectieve fiscale voordeel op dit moment neer op 48% in plaats van de 37% van de periodieke gift. Wel heeft u in deze situatie dus een, over de jaren aflopende, vordering op Laga die formeel aangegeven moet worden als vermogen in box III. Deze vorm van schenken is om meerdere redenen aantrekkelijk. De fiscus betaalt nu voor 48% mee ipv 37% Laga beschikt meteen over het volle bedrag, wat belangrijk is om de verdere financiering van het project rond te krijgen. Nadat het geld is overgemaakt vinden er, zoals hierboven aangegeven, verder geen financiële transacties plaats. Het enige wat u te doen staat is om gedurende vijf jaar die volgen, ieder jaar, voor het eerst dus in jaar nadat u de schenking deed, -de overeengekomen annuïteit als aftrekpost op te geven bij uw inkomstenbelasting.
Deze vorm van schenken is administratief iets gecompliceerder, maar dat is voor u geen probleem. Laga zal daartoe de twee contracten opstellen en aan u toesturen. In deze contracten staat dat deze schenkovereenkomst van kracht is gedurende uw leven. Zo moet dat van de fiscus. U kunt er voor kiezen in plaats van uzelf het leven van een andere persoon aan te geven. In dat geval kan u dat aangeven door van die andere persoon, de voornamen, achternaam geboorteplaats en -datum aan te geven.
Wanneer u belangstelling heeft voor deze vorm van schenken kunt u dat hier aangeven.
4. Een gift in de vorm van een sponsoringovereenkomst
Wanneer u een gift doet namens uw bedrijf is deze alleen aftrekbaar als dat gebeurt in de vorm van een sponsorovereenkomst. Laga zal dan een sponsorovereenkomst opstellen waarin de tegenprestaties van Laga worden vastgelegd. U moet hierbij denken aan reclame voor uw bedrijf of de mogelijkheid met uw bedrijf enige malen per jaar bijeenkomsten op Laga te mogen houden en gebruik te maken van het materiaal van Laga.
Wanneer u belangstelling heeft voor deze vorm van schenken kunt u hier uw gegevens invullen.
5. Een legaat
Een legaat in de vorm van geld kan alleen gegeven worden als dit wordt vastgelegd in uw testament. Daartoe is voor u dus een gang naar de notaris nodig. Wij hebben een voorbeeld opgesteld van het artikel, dat dan in uw testament opgenomen zou kunnen worden. Om met zekerheid het legaat vrij te laten zijn van erfbelasting zal het legaat opgesteld worden ten gunste van de DSRV Laga. Het artikel is zodanig opgesteld dat er een bewindvoering wordt ingesteld over het legaat door de Stichting Onroerend goed Laga (SOL). Deze stichting bezit al het onroerend goed van Laga. Het bestuur van de SOL bestaat uit 6 personen en is paritair samengesteld. Dat wil zeggen dat drie leden van het bestuur afkomstig zijn uit de DSRV Laga en drie leden uit de vereniging Oud Laga. Voor deze constructie is gekozen omdat dan zeker gesteld is dat er geen erfrecht verschuldigd is over het legaat en dat de besteding van deze gelden plaats zal vinden in overleg tussen Laga en Oud Laga.